MEIMAAND - MARIAMAAND

Waar men gaat langs Vlaamse wegen,

komt men U, Maria, tegen...

 

 

 

In mei start onze Mariamaand. Her en der gaan mensen bidden bij Maria en vertrouwen haar hun zorgen en hoop toe, gelovig wetend dat zij ons als een Moeder meedraagt.

In de religieuze beleving leeft deze Mariadevotie nog door. De Mariaverering behoort tot de volksdevotie, de ervaringsgerichte component van het geloof.

In de uitingen hiervan ervaart het volk Gods aanezigheid en hierin beleeft het zijn geloof in gebaren en symbolen. Maria speelt een zeer belangrijke rol in deze devotie.

Maria wordt gezien als iemand van ons, die tot de wereld van God behoort.

Ze heeft een goddelijke dimensie, omdat ze zonder erfzonde geboren is, maar anderzijds behoort ze ook tot de wereld van de mensen.

Maria wordt gezien als een mens, die uitzonderlijk begenadigd werd door God.

 

Onze Lieve Vrouw Nivers

(Het Mariabeeld waar Bernadette Soubirous het meest van hield. (klooster- Nivers))

De Mariaverering mag niet verward worden met aanbidding. Maria kan immers niet aanbeden worden, dat kan enkel God. Het gaat hierbij om het bidden tot God via Maria, Maria is hierbij slechts de ‘middelares’ of voorbidster tussen God en mens. Maria wordt vereerd als Moeder Gods, maar ook voor haar persoonlijke kwaliteiten, waaronder die van luisterend oor.

Omwille van haar leven, wordt zij als iemand gezien waarbij men terecht kan voor hulp. Maria komt doorheen de evangelies naar voor als iemand die een gelovig vertrouwen in God en haar zoon Jezus had. Maria is dus een voorbeeld bij uitstek van geloof en gehoorzaamheid. Maria’s gelovig bestaan leert ons wat geloven eigenlijk betekent. Het gaat niet om het aannemen van een reeks onbegrijpelijke waarheden, maar om een leven in verbondenheid met God en met mensen. Geloven is leven vanuit een diepte die wortelt in God en naar de toekomst die God voor ons openhoudt in zijn belofte en de Zoon van zijn belofte. Christenen drukken het vertrouwen in haar uit op verschillende manieren, zoals het Wees Gegroet.

Ze heeft ook veel pijn gekend, wanneer Jezus’ optreden werd verworpen, bij zijn kruisdood, maar ze aanvaardt dit alles.

Gods wil is haar wil. Mensen herkennen zichzelf in die (mede)lijdende Maria en bidden tot haar geeft hen steun en kracht.

 

brontekst: http://www.pastoralezorg.be/page/beleving-van-de-mariadevotie/

 

Gebed: Bidden is eenvoudig (klik om verder te gaan)

 

Waar men gaat langs Vlaamse wegen, komt men U, Maria, tegen...

Via deze link: Overzicht van onze kleine Mariaoorden in Zoersel:

Meer info

 

32000
TodayToday63
YesterdayYesterday72
This_WeekThis_Week58
This_MonthThis_Month432
All_DaysAll_Days32000