ONZE STUDENTEN 2012 - 2013

 

Tijd om terug te kijken

Volgend jaar zal het de 9de keer zijn, en dus tijd om toch even een evaluatie te maken. Hebben die 8 vorige keren iets opgeleverd? Heeft het zin om ermee door te gaan? Waar heeft de gevolgde weg toe geleid?
Toen ik er de eerste keer toekwam was ik nogal overdonderd: ik zag hoe groot de nood was van de families na de aardbeving en hun abominabele behuizing in noodcontainers. Maar ik zag ook wat de zusters van Mr. Theresa presteerden in hun home voor jongeren met een handicap. En hoe er voor de mensen geen uitweg uit de crisis was omdat er geen werk was.
En ik stond daar met lege handen: ik moest iets kunnen doen, maar wat, en waar moest ik er de nodige fondsen voor vinden?
Na dit eerste contact had ik een jaar tijd om iets uit te broeden, want één zaak stond vast: ik moest terug en ik moest iets kunnen doen.
Wat groeide daaruit?


De uitgangspunten voor ons project: op 3 vlakken was er werk te doen:

=> de families en het home voor jongeren met handicap van de zusters ondersteunen.
=> misschien iets doen aan de huisjes: een beroep doen op de Bouworde.
=> en wat met de jongeren uit het dorp? Hadden die enige kans om uit de miserie los te komen en aan een betere toekomst  werken? Studiekansen bieden?

Gewoon maar geld toestoppen, of zitten er ook voorwaarden aan vast?

=> Hoe de jongeren selecteren? Daarvoor reken ik op de zusters: zij kennen de families beter en ook de noden en mogelijkheden.

=> Elk jaar moeten onze studenten hun “Student Carnet” voorleggen waaruit hun inschrijving aan de onderwijsinstelling blijkt, en een fotocopie van hun studieresultaten

=>  Zij moeten ook een verklaring ondertekenen dat zij een bepaalde som ontvangen hebben en waar vemeld staat wat van hen verwacht wordt.

=> Tweemaal per semester moeten zij teken van leven geven: een mailtje, een brief, een sms-je desnoods. Daarin vertellen ze wat over hun studies, hun familie en ze krijgen ook een antwoordje. Zo kan er stilaan een band groeien.

 

En nu, in 2012-13, volgend jaar de 9de keer, waar staan we nu?
Een tiental jongeren hebben we kunnen helpen om te studeren, en dit jaar behalen enkele van de eersten ook een diploma. Een klein overzicht.

 

Yelena_aYelena,
onze allereerste studente.
Begint nu haar 2nd year Master Degree, “Romance and Germanic faculty of Philology”,

“State University of Yerevan. Talen en tolk, met specialisatie Recht.
Toekomstsplannen
:
Na dit jaar mogelijk een bijkomende Master , eventueel met gedeeltelijke vrijstelling. 

 

Hrachik_aHrachik.
Toen ik hem leerde kennen studeerde hij al Rechten aan de State University, dank zij een Amerikaanse sponsor. Na zijn Bachelor moest hij zijn studies noodgedwongen onderbreken om 2 jaar legerdienst te doen: er was geen ontkomen aan.
Daarna kreeg hij geen contact meer met zijn sponsor en hebben wij hem verder geholpen

Hij behaalde in 2011 zijn Master in Internationaal Recht en hij mag nu doctoreren.: 2nd year of “Law Faculty,
Ph. D. studies and course. “State University of Yerevan”. Bereidt nu zijn doctoraat voor Internationaal Recht. 

Toekomstplannen:
Doctoraat afwerken, waarschijnlijk na research in Duitsland. Daarna een job zoeken

 

 

 

Araxia_a  Araxia
De tweede studente die wij konden hielpen. Zij won een studiebeurs om haar Bachelor in Internationale Betrekkingen te gaan afwerken in Hope College, Michigan, USA. Wij vulden haar studiebeurs aan met haar vliegticket en haar ziekteverzekering en andere kosten. Zij behaalde vorig jaar haar Bachelor.

 

 


Toekomstplannen
:
Is nu op zoek naar een job in de USA, later ofwel terug naar Spitak, ofwel een Master Degree beginnen, maar dat blijkt daar erg duur.

 

 
Alina_aAlina
Begint nu haar 4de jaar Bachelaureat  “Romance and Germanic Philology” aan de “State University “in Yerevan. Talen en Tolk.
Goede studente die hard werkt: zij haalt het!

 

 

Toekomstplannen:
Na dit jaar Master Degree aanvatten.

 

 

Emma_a Emma
Studeert Russian Philology aan de State University te Yerevan, behaalde dit jaar haar Bachelor.
Dank zij haar zeer goede resultaten kan zij genieten van een beurs van een Russische culturele stichting en moet zij geen inschrijvingsgeld betalen. Wij helpen haar dan voor haar boeken en haar studentenkot.

 


Toekomstsplannen:
 
Mag nu omwille van goede studieresultaten met een beurs naar Rusland
voor haar 1st Magistrature aan de “State University of Kaluga”

 

Suzanne_a Suzanna
Begint nu in haar 4de jaar Pedagogy Defectology and Logopedy” Department van de “University named after  Xachatur Aboryan” in Yerevan.
Moet ook hard werken, maar haalt het toch.

 
Toekomstplannen:
Na dit jaar haar Master Degree aanvatten.

 

Gayane_a Gayane
Begint nu haar 4de jaar “¨Pedagogy and Psychology”

 

Lerarenopleiding aan het Acharyan Institute Yerevan.
Contact verloopt moeilijker omdat zij het Engels niet machtig is (zit niet in het leerplan secundair onderwijs).

 

 

 

 

 

  
Lena_HousepyanLena, haar zus.
Begint dit jaar haar 3de jaar Medecine aan de “State University of Medecin”. In Yerevan..
Haalt telkens goede resultaten.

 

Toekomstplannen:
Haar doktersgraad behalen en dan aan de slag gaan.

  
Nune_Michaelyan
Nune, zus van Araxia.
Behaalde eerder in Yerevan haar Bachelor.
Werkte op de HSB-bank in Yerevan en bood zo aan haar zus Araxia de kans om met een scholarship te studeren aan Hope College, Michigan, USA.
Kan nu zelf met een scholarship haar Master gaan afwerken in Amerika.
Studeert ‘School of Government and Public Service’ aan de Texas A and M University, Busch, USA.  Begint nu haar 2nd  Master.

 

Toekomstplannen:
Na het behalen van haar Master Degree wil zij terugkeren naar Yerevan om daar een job te vinden in de  lijn van haar studies.

 

Lusine_HarutyunyanLusine
Haar moeder werkt bij de zusters in Yeravn.
Had haar Bachelor ‘Translator’ behaald aan de “Yerevan State Linguistic University, called after Valery B”. Er bleef echter nog een gedeelte van haar schoolgeld voor het voorbije jaar te betalen, en zij zou haar studies nu moeten stopzetten. Wij namen de achterstand op ons en staan in voor haar verdere studie.
Begint nu haar 2nd  year of Master Degree. .

 

Toekomstplannen:
Na het behalen van haar Master een job zoeken.

 

Nina_KachatryanNina
Heeft haar 3de jaar ‘Applied Mathematics and Informatics’ afgewerkt aan de ‘Russian-Armenian University’ in Yerevan. Er is een probleem om verder de studies te betalen.
Moeder verzorgde de boekhouding en de officiële contacten van de Zusters in Yerevan.
Moet nu haar 1st year of Master Degree aanvatten. Ouders zijn gescheiden, vader nam zijn  dochter mee naar de USA, wil de kosten van haar studies niet op zich nemen. Nina zou terugkeren, en dan nemen wij haar weer mee. Afspraken moeten nog volgen als Nina terug in Yerevan is.

 

 

 

 

Twee nieuwe aanvragen op de wachtlijst:

Maryanna Phogosyan

 

Dochter van Karine, die bij de zusters in Yerevan als begeleidster werkt voor de kinderen tussen 5 en 8 jaar.
Wil dit jaar technische studies beginnen aan de “Polytechnal University” in Yerevan.

 

Galina Apresyan

 

Mama Gayane werkte bij de zusters in Spitak, maar is met hen meegekomen naar Yerevan toen de kleinsten overgebracht werden naar het nieuwe home aldaar.
Mama is destijds in 1993-94 met haar moeder uit Baku op de vlucht moeten gaan toen de oorlog om de  Armeense enclave Nagorno-Karabach uitbrak. Alle Armeniërs moesten toen Azerbeidjan verlaten. Zo kwamen ze als vluchtelingen in Spitak terecht. Gayane leerde daar later iemand kennen en uit hun huwelijk werd Galina geboren. Vader is vroeg gestorven aan een hartaanval.
Galina is nu in haar laatste jaar secundair, hoopt volgend jaar door ons geholpen te kunnen worden. Zou talen willen studeren an de “State University of Yerevan”. 

Bert

Lees verder